A BBQ egyik legvarázslatosabb eleme a füst. Nem mindegy azonban, hogy milyen fával dolgozol – egy jól megválasztott füstölőfa ugyanis csodákat tehet a húsoddal. A Holy Smoke csapata most segít eligazodni a fafajták dzsungelében!
Miért fontos a füstölőfa típusa?
A hús füstölés közben magába szívja a fa illatát, aromáját. A különböző fafajták más-más ízvilágot adnak, így érdemes tudatosan választani, hogy kihozd a legtöbbet a sütésből.
A legnépszerűbb fajták és felhasználásuk
🍏 Almafa – Lágy és gyümölcsös
Remekül illik sertéshez, szárnyashoz, de még halhoz is. Finom, enyhén édeskés aromát ad, nem túl intenzív, így kezdőknek is ideális választás.
🌳 Tölgy – A megbízható középút
Erőteljesebb, markánsabb füst, de nem tolakodó. Marhához, vadhúshoz, bordához kiváló. A profi BBQ-sek egyik kedvence – nem véletlenül!
🌰 Diófa – Füstös és mély
Intenzív, testes aromát ad. Vadhúsokhoz, marhához ajánlott, de csirkénél is jól működik, ha valami igazán karaktereset szeretnél.
🍒 Cseresznye – Szín és íz egyben
Szép vöröses árnyalatot ad a húsnak, miközben enyhén édeskés, kellemes füsttel dolgozik. Sertéshez, baromfihoz kiváló.
Használati tippek
- Ne használj frissen vágott fát! A nyers fa túl sok nedvességet tartalmaz, és keserű füstöt adhat.
- Áztasd be a fadarabokat! Így lassabban égnek el, és tovább tart a füstölés.
- Keverd bátran a fákat! Egy kis alma egy adag dióval? Lehet, hogy ez lesz a te titkos fegyvered!
Összefoglalva
A jó BBQ nemcsak a húsról vagy a rubról szól – a füst legalább ennyire fontos. A megfelelő füstölőfa kiválasztása lehet a különbség a „jó” és a „legendás” között. A Holy Smoke füstölőfa kínálatában csak szárított, prémium minőségű darabokat találsz – pont azért, hogy minden sütésedből élmény legyen!